Stilleven met twee tulpen
Verblijfplaats: Cincinnati Art Museum
Andere titels in literatuur:
- Stilleven met bloemen
- Vaas met tulpen, rozen en andere bloemen met insekten
Drager: doek
Signering: Mia V Oosterwijk
Plaats signering: op de rand van het tafelblad rechterkant
Datering: 1669
Afmetingen: 47,5 x 38,5 cm (1828,8 cm2)
Bijzonderheden:
- Kunsthandel Richard Green London, 1972
- legaat van mw. L.W. Scott Alter aan het museum 1988
Literatuur: Connaisseur september 1972
Beschrijving:
Een vaas met bloemen staat op een stenen bruine tafel voor een donkere achtergrond.
In dit op zich kleine schilderij zijn toch dertien verschillende bloemen en planten verwerkt: bont rietgras (Phalaris arundinacea ‘Picta), Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), zachte acanthus (Achantus mollis) waarvan alleen het blad is te zien, rood-witte tuinanjer (Dianthus caryophyllus), roze provenceroos (Rosa Centifolia), witte roos (Rosa alba semi-plena), rozemarijn (Rosmatinus officinalis), ook hier alleen het blad, oranje Rosa foetida (geen Nederlandse naam), wit lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), vroege blauwe sterhyacint (Scilla bifolia), blauw Siberische lis (Iris siberica), rode slaapbol (Papaver somniferum), en de niet meer bestaande ‘virus’ tulp, lijkend op de Tulipa ‘Bridesmaid’. [met dank aan Victor van Pieterson]
Ook insecten ontbreken niet. We zien de gewone oeverlibel, de atalantavlinder, de kleine parelmoervlinder, de kruisspin en de vlieg.
In de vaas (wederom) duidelijk een weerspiegeling van het atelierraam. In de vaas zou tevens een zelfportret van Maria te onderkennen zijn.
Bijzonderheden:
Ook dit schilderij bevat enkele zinnebeeldige verwijzingen (tulpen: ijdelheid, leven en sterven, vlieg (bederf) en vlinder (atalanta) (wederopstanding).
Deskundigen bij RKD plaatsen een vraagteken bij zowel jaartal als signering. De signering is in sierlijke krulletters aangebracht. Die lijkt overigens in hoge mate op die op het schilderij, beschreven onder nr B18 (paneel de Boer 45x34,5). Opmerkelijk is de bij dit schilderij gebruikte spelling (Oosterwijk zonder c) terwijl bij het volgende schilderij weer wel een c voor de k staat. Die afwijkende schrijfwijze zien we overigens ook op het paneel B19.
De uitgebloeide, bijna verwelkte tulp, zien we ook op de doeken B1a en B4a.