Vermaert Konstschilderesse

Nieuws

Onbekend doek Maria van Oosterwijck geveild

Maart 2021:

Op 26 maart 2021 heeft het veilinghuis Ivoire Troyes een tot op heden onbekend schilderij van Maria van Oosterwijck geveild. Het doek, ontdekt door Eric Turquin, is het op één na grootste werk van haar hand. Het is generaties lang in particulier bezit was geweest en daarom aan de publieke kennis onttrokken. Een foto van dit schilderij en de beschrijving daarvan zijn nu opgenomen in Oeuvre/bloemstillevens: boeketten, onder nummer 1Ba.

Onderzoek Geertje Pieters / Geertruyd Wyntges afgerond

14 augustus 2020:

Marike Aerts, studerend aan de KU Leuven, heeft haar onderzoek naar het leven en werk van Geertje Pieters afgerond en aangeboden aan prof. dr. Katlijne van der Stighelen. Het is een uitmuntende en nagenoeg uitputtende monografie, die enkele nieuwe feiten aan het licht heeft gebracht. De onderzoeks­resultaten hebben aanleiding gegeven deze website op enkele onderdelen aan te passen. Het onderzoek betrof ook Melchior Wyntges, de grootvader van Geertje Pieters. Hij was een kunstverzamelaar. Haar onderzoek is met toestemming op deze website geplaatst. Zie: oeuvre/schilderijen van Geertje Pieters.

Museum koopt onbekend schilderij aan

Juni 2019:

Het Joslyn Art Museum, Omaha, Nebraska, heeft een buitengewoon gaaf schilderij van Maria van Oosterwijck aan zijn collectie kunnen toevoegen. Het gaat om een nogal groot werk, dat al generaties lang in particulier bezit was geweest en daarom aan de publieke kennis onttrokken. Een foto van dit schilderij en de beschrijving daarvan zijn nu opgenomen in Oeuvre/bloemstillevens: boeketten, onder nummer 4Ba.

Lancering nieuwe website

1 februari 2015:

Vandaag is de vernieuwe website online gegaan. Dezelfde content is nu in een nieuw jasje te bewonderen. 

Veiling bij Christie's in Londen

3 december 2014:

Op 3 december 2014 is bij door Christie's in Londen het schilderij geveild dat op deze website is beschreven op de webpagina "Boeketten" onder B11. Het schilderij verwisselde voor een prijs van 170.500 Eng Ponden (= 218.600 Euro) van eigenaar. De beschrijving van dit doek is vernieuwd.

Maria verschijnt op postzegel

1 april 2013:

Op 25 maart 2013 is een postzegelvel uitgekomen als hommage aan het boek ‘1001 vrouwen’. Dat boek beschrijft 1001 vrouwen uit de 15e, 16e, 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. De postzegels geven een eerbetoon aan zes opmerkelijk spraakmakende vrouwen. Op een daarvan is Maria van Oosterwijck afgebeeld.

TEFAF stelt boeket tentoon

16 maart 2013:

Tijdens de TEFAF in Maastricht is een prachtig boeket tentoongesteld door de kunsthandelaar Xaver Scheidwimmer. Het doek is voor zover bekend nog nooit publiekelijk getoond. Het schilderij is voorzien van een sierlijke signatuur en het jaartal 1675. Hoogst waarschijnlijk gaat het hier om het doek dat is vermeld in een notariële akte van januari 1678. De akte vermeldt dat het doek is overgereikt aan de Amsterdamse kunsthandelaar Lidel. Hij zou het via München naar Wenen vervoeren om daar te worden verkocht. Getuigen bij het opstellen van die akte waren Geertruyd Wyntges, leerling van Maria, en Jacobus van Assendelft. Een foto van dit schilderij is te vinden op de pagina Boeketten onder nr. B3a. Daar vindt u ook een uitgewerkte beschrijving van dit bijzondere doek.

Vanitasschilderij geveild

28 november 2012:

Op 4 december 2012 werd door Christie’s London het vanitasschilderij “Zonnebloem en juwelenkistje” geveild (zie Vanitas 2 op deze website). Tevens is de beschrijving van Vanitas 2 geactualiseerd en aangevuld.

Nieuw schilderij toegevoegd aan verworpen oeuvre

10 december 2011:

De beschrijving van schilderij Boeketten B4 en B22 is geactualiseerd en aangevuld. Ook is aan de beschrijving van het verworpen oeuvre een nieuw schilderij toegevoegd (nr. 16a).

Pagina's