Vermaert Konstschilderesse

B17

Stilleven met bloemen

Verblijfplaats: Hampton Court, Londen, Engeland
Andere titels in literatuur:

  • Flower Still Live
  • Still Live with Flowers and Butterflies

Drager: doek
Getekend: MARIA VAN OOSTERWIJCK
Plaats signering: rechtsonder
Datering: ANNO 1686
Afmetingen: 46,4 x 36,8 cm (1708 cm2)
Bijzonderheden:

  • Het schilderij maakt deel uit van de Engelse Koninklijke verzameling, voor het eerst geregistreerd gedurende de regering van Queen Anne (1665-1714, regerend koningin 1702-1714; dus na 1702)
  • Registratienr. Royal Collection: RC405626

Literatuur: Sam Segal, De verleiding van Flora, pag. 127-129

Beschrijving:

In dit schilderij staat een glazen vaas op een bijna zwart marmeren tafel. De vaas staat op kleine kogelronde glazen voetjes. Het boeket is opgebouwd met o.m. twee provencerozen, witte roos, witte centauri, geel-witte stokroos, een rood-wit gestreepte tulp, en de rode bloesem van de granaatappel. Een blauwe (Duitse) lis fungeert als topbloem, geflankeerd door twee ontluikende stokrozen. Verder zien we ridderspoor, violier en gladiool. Aan de onderkant van het boeket, op de uitgebloeide roos, is een distelvlinder op zijn kop geplaatst. Een kleine vos zien we geheel links op de horizontale centrale as van het doek op het blad van de granaat. Op de tafel links van de vaas liggen roze rozenblaadjes en aan de rechterkant een takje met bloemen van de Oost-Indische kers.

Compositie: 

De compositie is opgebouwd van het optisch midden van het doek dat het centrum vormt van twee cirkels. Vanuit het centrum is het doek verdeeld in vier kwarten, en twee diagonalen die door het centrum heen gaan.

Bijzonderheden: 

Hoewel op dit doek de schoonheid van het boeket en de daarin verwerkte bloemen voorop staat, is de dubbele betekenis van dit boeket onmiskenbaar: schoonheid en liefde gaan ook eens dood (de rozenblaadjes linksonder), maar de vlinders verkondigen een leven daarna.
Koningin Anne bewaarde dit schilderij en het doek, vermeld onder nummer B8, in een muurkast van een kamertje in haar privévertrek in Hampton Court.
De afgebeelde Oost-indische kers was pas sinds 1684 in Europa bekend.