Vermaert Konstschilderesse

B26

Boeket in een glazen vaas met een wijngaardsprinkhaan en een zelfportret


Verblijfplaats: particulier bezit
Andere titels in literatuur: Glass vase of mixed flowers on a marble slab
Drager: doek
Getekend: niet bekend
Datering: niet bekend
Afmetingen: niet bekend
Bijzonderheden:  • Kunsthandel M. Bernard, november 1949

Beschrijving:


Dit boeket heeft een tulp als topbloem. Als centrumbloem is een provenceroos gebruikt, omringd door enkele andere bloemen, zoals een anjer (links) en een roos rechts. Ook bij dit boeket is fluitekruid randbloem (rechtsboven).
We zien op de topbloem een wijngaardsprinkhaan en onderaan de provenceroos een vlinder.
De glazen vaas waarin het boeket staat, staat op een recht marmeren tafelblad. In de fles is een zelfportret te zien van de kunstenares.


Compositie:Bijzonderheden:
De sprinkhaan als opvallend bijwerk paste Maria ook toe in het schilderij “Festoen van bloemen, druiven, sinasappel en een wijnranksprinkhaan” (zie C5)
Ter vergelijking worden beide sprinkhanen hieronder afgebeeld.


 


Links: het hier besproken doek
Rechts: de sprinkhaan op het festoendoek.
Evenzo kan op dit schilderij een zelfportret worden onderkend. Het is geschilderd op de bolle buik van de vaas. De ezel valt samen met de suggestie van een stengel in het glas. Dat kunststukje verrichtte Maria ook op het Vanitasschilderij in Wenen (zie A1) en op het schilderij Boeket in een glazen vaas op een gedeeltelijk met een kleed gedrapeerde marmeren tafel (B6).Mogelijk hetzelfde werk als beschreven in Hofstede de Grootfiche nr. 1379737: "Flowers in a bowl. Panel 19'' x 15 ''. In lieu of a signature the artist has painted her reflection in the bowl. [...] Tent. Pictures of Character, Arthur Tooth & Sons, London, Winter 1948, nr 24" £ 470. -.