Vermaert Konstschilderesse

F3

Festoen met anjers, rozen, een sinaasappel, druiven, rode bessen en een blauwe hibiscus, opgehangen aan een spijker met een blauw lint

Verblijfplaats: particulier bezit
Andere titels in literatuur:

  • A swag of roses, carnations and other flowers, grapes, an orange, and berries together with a butterfly

Drager: doek
Signering: geen
Datering: geen
Afmetingen: 50,2 x 42cm (2108 cm2)
Bijzonderheden:

  • Particuliere collectie Duitsland (adellijke familie die in de 19e eeuw vanuit Italië naar Duitsland is verhuist), mogelijk verworven uit de Dr. Albert Figdor collectie, Wenen / Berlijn
  • Veiling Sotheby’s Amsterdam 14 nov. 2006 (hamerprijs € 35.000,-)
  • Getoond tijdens TEFAF maart 2008

Beschrijving:

Een bloemen- en fruitarrangement, dat door middel van een blauw lint is bevestigd aan een spijker. De strik krijgt mede attentiewaarde door de rode pronkboon (?) links en de witte sinasappelbloesem rechts. Het hart van het schilderij wordt gevormd door enkele bloemen (een roze provenceroos, witte anjer rood gebiesde kroonblaadjes en een rood-wit gestreepte anjer). Daaronder zien we een afrikaantje en rechts daarvan een blauwe hibiscus. Daaromheen en daarachter zijn enkele trossen van witte en rode druiven gearrangeerd en glaskersen en aan de onderzijde enkele trosjes rode aalbessen. Ook hier ontbreekt de vlinder niet. Aan de bovenzijde worden de neerhangende bloemen ondersteund door een sinasappel.

Compositie:

 

Bijzonderheden:

Opmerkelijk is de lavendelblauwe hibiscusbloem aan de rechterzijde. Deze bloem komt op geen enkel ander werk van Maria van Oosterwijck voor.
De vlinder aan de onderkant is de bonte bessenvlinder, die vroeger veel schade veroorzaakte aan aalbessen. Tegenwoordig is deze vlinder op veel plaatsen verdwenen.
Voor de overeenkomsten van enkele elementen van dit schilderij met die op het festoen van bloemen, druiven, sinasappel en een wijnranksprinkhaan, zie hierboven onder F1.
Ook de positie van de tarweaar linksonder is een herhalingselement. 

Een andere vergelijking is opvallend: de rose provenceroos (hieronder rechts) is nagenoeg identiek aan die welke voorkomt op het bloemstuk B11 in het Mauritshuis (hieronder links):