Vermaert Konstschilderesse

F9

Festoen met rozen, anjer, klaproos, andere bloemen, bramen en tarwe-aren opgehangen aan een spijker met een blauwe strik 

Verblijfplaats: particulier bezit
Andere titels in literatuur:
  • A swag of roses, poppies, other flowers and berries held by a blue ribbon suspended from a nail, with a butterfly
Drager: paneel
Signering: neen
Datering: neen
Afmetingen: 34 x 27 cm (918 cm2)
Bijzonderheden:
  • Rau Collection tot 1979
  • Sale Christie's, London, 30 november 1979 (lot 113). Verkocht voor £26,000.
  • Sale Bonhams, London, 5 december 2013 (lot 84). Verkocht voor £56,250 (€77.757) inc. koperspremie 

Beschrijving:

Dit paneel past helemaal in de serie van festoenen die Maria van Oosterwijck heeft geschilderd. De verwantschap met de festoenen F5 en F8 is opvallend, zowel naar compositie als naar de bloemen en andere beeldelementen.

Op dit paneel vormen de roze provenceroos, de witte roos en de rood-witte anjer de centrumbloemen. Daaromheen zien we een klaproos, een roos in de knop, een gele roos, links op de achtergrond een vlierbes, rechts een rode pioenroos en het witte bloempje is een akkerhoornbloem. Rechtsonder zien we twee rode bramen. De compositie wordt verlevendigd door twee tarwe-aren. Op de witte roos is een kevertje geplaatst en op de rand een rups. Rechts op de strik zit het klein geaderd witje.

Het kleine paneel, dat maar iets groter is dan een A4-tje, is bijzonder gedetailleerd geschilderd. De 'stofuitdrukking' van de verschillende elementen is van hoge kwaliteit. De bramen glanzen als bramen, de strik toont de stof waarvan die gemaakt is  en heeft dan ook een zijdeglans. De kleuren van het paneel zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Kortom: een topstuk waarvan het vakmanschap van Maria afstraalt.