Vermaert Konstschilderesse

GP1

Bloemstuk in een aardewerken vaas

Verblijfplaats: Fitzwilliam Museum in Cambridge
Andere titels in literatuur: niet bekend
Drager: doek
Getekend: rechtsonder met Geerti Pieters
Datering: neen (eind jaren zestig van de 17e eeuw)
Afmetingen: 79x67 cm

Beschrijving:

In alles op dit doek geeft Wyntges aan een leerling te zijn van Maria van Oosterwijck. Kenmerkend is bijv. de zonnebloem als topbloem en het gestreept gras. Het boeket zelf staat in een vaas van bruin aardewerk op een marmeren blad. Het zichtbare Duitstalige opschrift ...ET CHRISTVS GEBVRT Di HE... op de vaas is een deel van het bandopschrift op de vaas. Het is dezelfde vaas als de vaas die Maria afbeeldde op het schilderij B3a.

Op de vaas zijn in een drietal kaders bijbelse scenes aangebracht, waarvan de middelste de Kerststal. Hieronder ziet u een getekende weergave van alle kaders op de buik van de vaas. 

Als wordt aangenomen dat dit schilderij een copie is van een werk van Maria, dan zou dit het schilderij kunnen betreffen dat in augustus 1671 werd gekocht door Kurfurst Friedrich Wilhelm von Brandenburg. Dit schilderij werd betaald op 21 september 1671 voor een prijs van 126 rijksdaalders. Het werd omschreven met: ‘Bloemen in een vaas, die versierd is met reliefs uit het leven van Maria’[1]

 Zie voor nadere bijzonderheden de scriptie van Marike Aerts, pagina 40 – 41.

 


[1] Bron: Uylenburgh &zoon, pag 82