Vermaert Konstschilderesse

GP3

Stilleven van bloemen in een glazen vaas met schelp

Verblijfplaats: particulier bezit
Andere titels in literatuur: Flower still live
Drager: doek
Getekend: neen
Datering: neen
Afmetingen: 54,4 x 43 cm
Bijzonderheden: Glerum Den Haag 27 november 1989

Beschrijving:

Op een tafel staat een glazen vaas met bolvoetjes, waarin een vol en compact boeket is gearrangeerd. Hert boeket bestaat onder meer uit een zonnebloem, iris, dagschone, anjer en rozen. Rechts naast de vaas ligt een schelp. De achtergrond van het boeket is licht gehouden. Bijzonderheid: de vaas op dit schilderij is identiek aan dat op het schilderij van Maria van Oosterwijck ‘Bloemstilleven met een schelp,
waterjuffer en een hommel’ uit 1689 (Hampton Court Londen). Ook de schelp is nagenoeg identiek, zij het dat die op het schilderij van Maria aan de linkerkant van de vaas is gepositioneerd:


Boven: Geertruyd Wyntges, onder: Maria van Oosterwijck 

Als we die elementen bepalend achten, zou dit werk omstreeks het jaar 1689 kunnen zijn gemaakt. Als dat zo is, zou de samenwerking van Maria van Oosterwijck met Geertje Pieters minimaal tot dat jaar hebben geduurd. 

De zwart-witafbeelding toont een bloemstuk dat in 1989 werd geveild in Den Haag, bij veilinghuis Glerum (nu Arts & Antiques Group). Duidelijk herkenbaar is dat de achtergrond licht is gehouden: een trendbreuk met de schilderijen van Maria van Oosterwijck en die zou worden nagevolgd door Jan van Huysum.