Vermaert Konstschilderesse

F5

Festoen van bloemen en vruchten, hangend aan een blauw lint


Verblijfplaats: particulier bezit
Andere titels in literatuur: “Still live with a swag of fruits, tied with a blue ribbon”
Drager: paneel
Signering: Maria van Oosterwijck (rechtsonder)
Datering: geen
Afmetingen: 40 x 32,7 cm (1308 cm2)
Bijzonderheden:  • Sotheby's,  Londen, 2 juli 1986, lotnr. 163,  afb. kleur

  • Christie’s, Londen, 9 april 1990, lotnr. 8

  • Christie’s,  Londen,  10 december 2003,  lotnr. 33,  afb. kleur

Beschrijving:


Festoen, opgehangen aan een een spijker door middel van een blauw gestrikt lint, waarin een provenceroos, twee anjers, een Gelderse roos, sneeuwbal en een klaproos zijn te zien. Op de klaproos zit een koolwitje. De onderzijde van de festoen wordt gevormd door een druiventros en aan linkerkant een tak met bramen. Rechts van de witte druiven is een trosje rode druiven afgebeeld. Ook hier fungeert een tarweaar als compositie-element. Op de tarweaar zit een wijngaardsprinkhaan. Linksboven zit op de rand van de strik een Atalantavlinder. Geheel onderaan, iets rechts van het midden hangt een spin.


Compositie:Ook bij dit schilderij blijkt een strak basispatroon, waarbij de kerncompositie wordt bepaald door een vliegerfiguur en een ovaal. Daarbinnen worden de bloemen en andere beeldelementen zorgvuldig gerangschikt. Zoals ook bij andere schilderijen te onderkennen is wordt de strakke compositie verlevendigd door een s-vormige lijn. Bij dit schilderij loopt die lijn van linksonder vanaf de aar via het centrum naar rechtboven.


Bijzonderheden: 


De signering op het paneel is versterkt.
De datering zou kunnen worden gesteld op ca. 1670  (1665  – 1675)
Ook op dit doek komt de wijngaardsprinkhaan terug. Opmerkelijk is dat die sprinkhaan nagenoeg identiek is met die welke voorkomen op de doeken F1 en F8.